Bericht RSS abonneren

HS2100 Test in TotaalTV


08.09.2010Klein maar zeer fijn

Homecast is een oude bekende op de Nederlandse satellietmarkt. We hebben de nieuwe HS2100 op de testbank: een instap HD-ontvanger.
Als we de ontvanger uit de doos halen, valt direct het compacte formaat op. Op de achterzijde van de ontvanger missen we een belangrijke aansluitmogelijkheid, namelijk de scartaansluiting. Wel vinden we een HDMI, YPbPr en analoge audio/video cinch aansluiting. Ook is er de mogelijkheid om de HS2100 via de optische digitale audio-uitgang aan te sluiten op een home cinema set. Aan de voorzijde zien we een vier posities groot 7-digit display.

Achter de frontklep heeft de HS2100 geen interne kaartlezer, maar wel de mogelijkheid om één CI-module te herbergen. Voor de meeste kijkers geen probleem omdat zij een abonnement hebben bij één televisieaanbieder. Voor wie echter naast CanalDigitaal bijvoorbeeld ook een abonnement bij TV Vlaanderen heeft, is deze ontvanger geen geschikte keus. De afstandsbediening is een bekende: vrijwel alle Homecast-ontvangers hebben hem. Deze ligt goed in de hand en werkt lekker. De ontvanger reageert niet supersnel op de commando’s van de afstandsbediening, maar dat is makkelijk op te lossen in een firmware-update.

Op de USB-aansluiting aan de achterzijde van de ontvanger kan een externe harde schijf worden aangesloten. De PVR-mogelijkheden zijn wel beperkt, omdat er maar één tuner beschikbaar is. Als we een DivX-bestand op de harde schijf plaatsen, kunnen we dat via de HS2100 afspelen.

Als we de HS2100 aansluiten zien we dat de typische Homecast-gebruikersvriendelijkheid ook in dit model weer aanwezig is. Na het selecteren van de Nederlandse menutaal krijgen we direct de keuzemogelijkheid voor fastscan te zien. Deze is beschikbaar voor de televisieaanbieders CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT, en zowel voor de SD als HD fastscanzenderlijst. Als we kiezen voor de HD-fastscan van CanalDigitaal worden direct alle DiSEqC instellingen goed ingesteld voor gebruik van de DUO LNB en TripleSat schotelantenne. De HS2100 ondersteunt ook DiSEqC 1.0 en de draaibare protocollen 1.2 en USALS. Daarnaast kunnen we een Unicable LNB aansluiten. DiSEqC 1.1 is dus niet beschikbaar en dat wil zeggen dat men maximaal vier LNB’s op de HS2100 kan aansluiten.

Hebben we eenmaal beeld dan vallen we haast van onze stoel. Wat een verbluffend mooi HD-plaatje geeft deze kleine krachtpatser. Zeker in het segment van HD-zappers zoals deze HS2100 is hebben we nog nooit zo’n mooi HD-beeld gezien. Daarbij speelt mee dat we de ontvanger ook kunnen instellen in het beeldformaat 1080p. In het hart van deze ontvanger zit een Zoran Supra XD 180 processor die de upscaling perfect uitvoert. Overigens hoeven we niet te verwachten dat via de satelliet op korte termijn kanalen te ontvangen zijn die in 1080p gaan uitzenden. De bandbreedte die dit vergt is te groot en daardoor satellietdistributie te kostbaar. Naast 1080p kunnen we kiezen voor beeldformaten 1080i, 720p, 576p en 576i. Ook als we kijken naar SD-kanalen via de HDMI-aansluiting zien we dat de HS2100 zijn werk goed doet. Natuurlijk is de beeldkwaliteit minder dan bij HD-kanalen, maar nog zeker meer dan voldoende.

Het ontbreken van de scart is een gevolg van de compacte vormgeving van de HS2100, die primair als HD-zapper op de markt is gebracht. Jammer voor de groep mensen die na de omschakeling van de themakanalentransponder van MPEG2 naar MPEG4 een HD-ontvanger nodig heeft om naar SD-kanalen te kunnen kijken. Wanneer men niet in bezit is van een televisie met een HDMI of YPbPr aansluitmogelijkheid is men aangewezen op de analoge cinch-aansluitingen. En dat resulteert in een matig plaatje op het scherm.

Bij de HS2100 heeft Homecast weer gebruik gemaakt van de vertrouwde user interface. Deze heeft men overigens wel op kleine punten een HD-update gegeven. Een leuke extra toevoeging is de tijdindicatie in het infobalk voor de now en next programmagegevens. We kunnen dan precies zien hoever het programma gevorderd is en wanneer het volgende programma begint. Deze infobalk is na het zappen voor enkele seconden zichtbaar. De balk verschijnt opnieuw met een druk op de OK-toets. Tweemaal drukken op deze toets geeft alle informatie die via de EPG van het lopende programma beschikbaar is.

Bij de EPG kan gekozen worden voor een horizontale en een verticale variant. De EPG-informatie wordt snel ingeladen. Daarbij maakt men geen gebruik meer van de MediaHighway (MHW) EPG, omdat CanalDigitaal en TV Vlaanderen op dit moment gebruik maken van de standaard DVB-EIT EPG applicatie. Het is even wennen dat Homecast veel werkt met de gekleurde toetsen op de afstandsbediening. Waar de meeste ontvangers voor audio en teletekst een aparte knop op de afstandsbediening hebben, blijft Homecast vasthouden aan het verschuilen van deze mogelijkheden achter de gekleurde toetsen. Veel leuke features zijn zo lastig te vinden en zullen voor veel gebruikers onbekend blijven. Ons advies: spelen met de gekleurde knopjes op de afstandsbediening.

De tuner in de HS2100 is gevoelig. In de praktijk betekent dit dat er met relatief weinig ontvangstsignaal een goed digitaal beeld op het scherm zichtbaar is. Hierdoor is de HS2100 aan te bevelen bij gebruik van kleinere schotelantennes zoals de TechniSat Multytenne en de TripleSat. Nieuwe firmware kan via de satelliet worden ingeladen. Daarnaast is er de mogelijkheid om nieuwe firmware handmatig in te laden met een USB-stick of de externe harde schijf.

Het zappen tussen ongecodeerde kanalen gaat goed. Bij gecodeerde kanalen is dit afhankelijk van de gebruikte Common Interface-module. We zien dat de CI-handling niet in alle gevallen goed gaat. De Powercam CI-module werkt in onze test het minst goed: bij sommige HD-kanalen is geen beeld zichtbaar. De Aston Dual module en de officiële CanalDigitaal Mediaguard module werken het beste, waarbij de Aston wat betreft de zapsnelheid onze voorkeur heeft.

Als we eenmaal aan het zappen zijn, zien we een ander minpuntje, dat ook door een firmware-update kan worden getackeld. Bij kanalen waar meerdere talen beschikbaar zijn, wordt bij de eerste keer dat de zender geselecteerd wordt niet automatisch geschakeld naar Nederlands. En dit terwijl we in de menu-instelling wel hebben geselecteerd dat dit zou moeten gebeuren. Wanneer we de taalkeuze handmatig op Nederlands zetten blijft deze keuze daarna wel in het geheugen bewaard.

Over geheugen hoeven we ons bij de HS2100 overigens geen zorgen te maken. Het flashgeheugen, waar dus onder andere de firmware in opgeslagen wordt, is 4 MB groot. Daarnaast is er nog een extra geheugenopslag van 192 MB. Dit houdt in dat er voldoende ruimte is voor de opslag van televisie- en radiokanalen. In totaal kunnen 8000 kanalen in de HS2100 worden opgeslagen. Daarbij behoren ook smalbandig uitgezonden kanalen. Zo konden we zonder moeite radiozenders met een symbolrate van minder dan 1 Mbps met de HS2100 ontvangen.

Bijna hadden we deze ontvanger vijf sterren gegeven. De HS2100 zit heel dicht tegen perfectie aan, maar behoeft op kleine puntjes nog wat werk.


SCART Waarom geen scartaansluiting? Een gemis voor kijkers die nog geen platte televisie hebben.

HOMECAST VS. PHILIPS De keuze tussen de CanalDigitaal Philips HD-zapper en de HS2100 is makkelijk: Homecast is de duidelijke winnaar.